Halil Mart

Halil Mart

Bilişsel davranışçı terapi ruh sağlığı alanında kullanılan bir yöntemdir. Sözel iletişim yolu ile ruhsal rahatsızlıkları çözmeye yarayan psikoterapinin bir türüdür. Bu yöntemde kullanılan teknikler bilimsel ilkelere ve öğrenme kuramlarına dayalıdır. Bilişsel davranışçı eğitimi ile obsesif kompülsif bozukluk, depresyon, panik atak, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ve dikkat eksikliği gibi pek çok durumda terapi becerisi kazandırmaktadır.

Bilişsel Davranışçı Terapi Sertifikalı eğitiminde nasıl uygulanır sorusuna cevap bularak, davranışçı terapi tekniklerini öğreneceksiniz. Günümüzde çok fazla rastlanan depresyon, panik atak gibi durumların tedavi süreçlerince beceri ve yeteneklerinizi arttırmanıza yarayacak bu eğitim online olarak verilmektedir. Eğitim de temel ilkeler, bilişsel teknikler, vaka formülasyonu, davranışçı teknikler, tarihçe gibi en temel bilgilerden başlayarak detaylı bir içerik bulunmaktadır.

Bilişsel Davranışçı Terapi Sertifikalı Eğitimini Kimler Alabilir?

Psikolog, psikolojik danışman, sosyolog, psikiyatrist ve hemşiresi, rehber öğretmen, pedagog, sosyal hizmet uzmanı, çocuk gelişim ve özel eğitim uzmanı meslek grupları ve bu bölümlerin lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler bu eğitimi alabilmektedirler.

Bilişsel Davranışçı Terapi Sertifikalı Eğitim programı online olarak verilmektedir.

Perşembe, 29 Temmuz 2021 22:28

Çocuk ve Ergenlerde BDT Eğitimi

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ EĞİTİMİ ONLİNE-CANLI SÜPERVİZYON VE UYGULAMA FIRSATI

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) ile öne çıkan tedavi yöntemlerinin etkinliği bilimsel olarak test edilmiş ve yüzlerce klinik araştırmayla bu tekniklerin birçok ruhsal rahatsızlıkta faydalı olduğu gösterilmiştir. Bu bağlamdan Bilişsel terapi ruhsal rahatsızlıkları açıklarken ve nedenlerini araştırırken psikoloji alanının verilerine dayanır. BDT günümüzde psikoterapi alanında öne çıkan yaklaşımlardan birisi haline gelmiştir.

Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimini şimdi online olarak katılabilirsiniz. Online BDT eğitimini a-senkron sistem üzerinden alabilir veya isterseniz ücretsiz olarak örgün BDT eğitimine katılabilirsiniz.

Eğitim süreci: Eğitimlerimizde karma (harmanlanmış) öğrenme yöntemleri ile uygulanmaktadır. Kursiyerlerimiz hem online hem örgün hem de basılı dokümanlardan faydalanmaktadır. Kursiyerlerimiz teorik eğitimlerini tamamladıktan sonra bilişsel davranışçı terapi uygulama ve süpervizyon eğitimlerini tamamlayacaklardır.

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ NEDİR?
Psikoterapi ruhsal rahatsızlık veya sorunları sözel etkileşim yoluyla (görüşmelerle) çözme tekniğidir. Bilişsel davranışçı terapi bir psikoterapi türüdür. İnsan davranışı ve duygulanımını inceleyen psikolojik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup birçok psikiyatrik bozukluk ve geniş bir sorun alanında etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi türüdür.

Bilişsel Davranışçı Terapi psikoloji ve psikopatoloji (ruhsal rahatsızlıklar) bölümlerinde bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilmiş. Bilimsel ilkelerin psikoterapi bölümünde uygulanmasıyla ortaya çıkmış çağdaş bir psikoterapidir.

 

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ SERTİFİKASI NEREDEN ALINIR?
Bilişsel davranışçı terapi sertifikası İstanbul Eğitim Sertifika, Uluslararası Psikologlar Derneği, Uluslararası Ruh Sağlığı ve Psikoterapi Derneği ve Üniversite iş birliği içinde yapılmaktadır. Eğitimin sonunda başarılı olduğunuz takdirde üniversite ya da dernek onaylı başarı sertifikanızı almaya hak kazanıcaksınız.

 

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ EĞİTİMİNE KİMLER KATILABİLİR?
Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimine;
Psikolog, PDR, sosyal hizmetler uzmanı ve psikiyatri hemşireliği unvanına sahip profesyoneller ve Aile Danışmanları, Psikoterapistler, Psikiyatristler, Aile Hekimleri başvurabilir.

Lisans eğitimi farklı olup da bu eğitime başvurmak isteyenler; Psikoloji, Klinik Psikoloji, Uygulamalı Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık alanlarında yüksek lisansını tamamlamaları gerekmektedir.

 

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ EĞİTİMİNİ NİÇİN ALMALIYIM?
Bilişsel davranışçı terapi eğitimini alanında uzman olarak çalışmak isteyen psikoterapistler ruhsal hastalıkların tedavisinde etkin olarak kullanabilirler. Ruhsal hastalıkların tedavisinde en etkili psikoterapi metotlarından biridir.

Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi sonrasında alan uzmanları, psikoterapistler, depresyon, anksiyete (kaygı) bozuklukları, bedensel belirtilerle giden bozukluklar veyeme bozuklukları başta olmak üzere birçok ruhsal hastalığın tedavisinde daha etkin ve profesyonel müdahale edebileceklerdir. BDT eğitimi bu hastalıklar dışında, kişinin günlük hayatta karşılaştığı, ruhsal hastalık boyutuna ulaşmayan birçok problemin çözümünde de kullanılabilir.

 

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ SERTİFİKASI NE İŞE YARAR?
Bilişsel davranışçı terapi eğitimini aldıktan sonra eğitimin ve sertifikanın verdiği yetki ile kendinize yeni bir unvan katmış olursunuz. Hem psikoterapi yapabilir hem de aktif olarak yaptığınız danışmalarda bilişsel davranışçı terapinin kuram ve teknikleri uygulayabilirsiniz.

 

BDT EĞİTİMİNİN DİĞER PSİKOTERAPİ TÜRLERİNDEN FARKI NEDİR?
BDT Seansların tamamlanmış olması: BDT eğitiminde her seans başında o seansta konuşulacak konu terapist ve danışanın iş birliği ile belirlenir ve o seansta konuşulacak konu üzerinde çalışmayı hedefler.
Sürenin daha kısa olması: Bilişsel Davranışçı Terapi birçok hastalığın ve sorunun çözülmesinde yaklaşık 8-12 seans olacak şekilde uygulanır. Bu süre diğer birçok psikoterapi metotlundan süreden daha kısadır.
Terapist/danışan ilişkisi: BDT’de bu ilişki daha çok her iki tarafın da aktif katılımını gerektiren, sorunu gidermeye yönelik danışana bazı becerilerin öğretildiği bir ilişki şeklindedir.

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE ETKİLİDİR?
BDT’nin birçok ruhsal hastalığın tedavisinde psikiyatrik ilaçlarla beraber veya tek başına etkili olduğuna dair birçok bilimsel kanıt bulunmaktadır. Bunların başında depresyon, anksiyete (kaygı) bozuklukları, bedensel belirtilerle giden bozukluklar ve yeme bozuklukları gelir.

BDT Eğitimi bu hastalıklar dışında, kişinin günlük hayatta karşılaştığı, ruhsal hastalık boyutuna ulaşmayan birçok sorunun çözümünde de kullanılabilir.

 

BİLİŞSEL DAVRANIŞCI TERAPİ SERTİFİKA PROGRAMININ İÇERİĞİ NEDİR?
Psikoterapi Sürecine Genel Bakış;
Psikoterapi ve etik
Terapist becerileri
Terapötik ittifak
BDT Görüşme ilke ve teknikleri
İlk görüşme / Değerlendirme görüşmesi
Hedef belirleme
Klinik kontrat
Karşılaşılabilecek zorluklar

BDT Eğitimi
Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?
BDT’nin Kullanım Alanları Nelerdir?
Temel BDT Görüşme Teknikleri
Ellis’in Bilişsel Yaklaşımı
Temel Bilişsel Davranışçı Terapiler (Beck Modeli)
BDT de Kullanılan Formlar
BDT Uygulamaları
Uygulamada Önemli Noktalar
BDT Vaka Formülasyonu

Bilişsel Yaklaşımın Temel İlkeleri
Davranışçı yaklaşımın temel ilkeler
BDT seans yapısı
Düşünce-duygu-davranış ilişkileri
Otomatik düşünceler, ara inançlar ve ana inançlar
Sorunların kavramsallaştırılması / Vaka formülasyonu
Tedavi planı oluşturma
Temel teknikler
Ev ödevleri
Olası zorluklar

BDT Yaklaşımıyla Anlatılan Bozukluklar;
Şizofren
Bipolar
Depresyon
Panik Bozukluk
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
OKB
Sosyal Fobi
Özgül Fobi
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Somatoform Bozukluklar
Alkol Bağımlılığı
Kumar ve Dürtü Kontrol Bozukluğu
Uyku Bozuklukları
Yeme Bozuklukları
Cinsel İşlev Bozukluğu
Psikotik Bozukluklar
Kişilik Bozuklukları
*Her bir bozuklukta seans seans yapılacaklar anlatılmaktadır.

 BİLİŞSEL DAVRANIŞCI UYGULAYICI EĞİTİMİNİN SÜRESİ VE ŞEKLİ:
Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulayıcı Eğitimi Sertifika Programı internet ortamında online eğitim imkânıyla verilmektedir. 

Perşembe, 29 Temmuz 2021 22:23

WISC-R Zeka Testi Eğitimi

Canlı Yapılacak Eğitim Örgün Eğitim ile Birebir Aynı ve Tamamen Uygulamalıdır. Online eğitim şeklinde yapılacaktır.

Wisc-R Zeka Testi Eğitimi Hakkında

Wisc-R testi Türkiye’de standardizasyonu, geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış en önemli zeka testlerindendir. 6-16 yaş grubu bireylere uygulanır ve bu yaş grubundaki bireylerin zeka bölümünü ortaya çıkarır. 6 sözel, 6 performans olmak üzere 12 alt testten oluşan Wisc-R zeka testi sonucunda bireyin sözel, performans ve genel olmak üzere üç zeka bölümüne ait değerlendirme sonuçları elde edilir.

 

Bu Eğitimde Neler Öğreneceksiniz?

Wisc-R eğitimi süresince Wisc-R alt testleri katılımcılara uygulamalarla anlatılır.

Alt testler önce formatör tarafından katılımcılardan birine uygulanır sonra katılımcılar ikili eşleşme ile birbirlerine uygular.

Katılımcılara eğitmenimiz tarafından alt testlerin hangi alanları ölçtüğü ve ölçmeler sonucu verilerin nasıl değerlendirileceği eğitmenimizin tecrübelerinden ve örnek vakalarından yararlanılarak anlatılır.

Bu eğitimin sonunda katılımcılar Wisc-R Zeka Testini uygulama, değerlendirma, yorumlama ve raporlama hakkında becerisi kazanır.

Katılımcılar eğitim sonrası tam bir uygulayıcı olur ve testi rahatlıkla uygulayabilir.

Perşembe, 29 Temmuz 2021 19:44

Objektif Testler Eğitimi Sertifika Programı

Objektif testler eğitimi sertifika programı , psikolojik testler eğitimi veren üniversiteler iş birliği ile hazırlanan programıdır. Katılacağınız objektif testler eğitimi sonunda objektif testler sertifikası alınmaktadır. objektif testler uzaktan eğitim şeklin yapılmak olup internetin olduğu her yerden katılım sağlayabilirsiniz. Objektif testler uygulayıcı eğitimi sonunda alınan sertifika devlet üniversitesi onaylı olup ıslak imza ve mühürlü olarak sizlere ulaştırılmaktadır.

Objektif Testler Uygulayıcı Eğitimi

Psikolojik test, bireyin yetenekleri, becerileri, performansları, hakkında bilgi verecek soruların sorulmasına ortam ve olanak sağlayan sistemli bir yaklaşımdır. Objektif kişilik test ise, yapılandırılmış bir malzemenin sunulduğu, standart bir puanlama ve yorumlama prosedürünün olduğu testlerdir.

Objektif testler eğitimi ile çocuk ya da yetişkin danışanları, psikolojik değerlendirme yapabilme becerisi vWehyaettskainplpiği kazandırmayı amaçlamaktadır. Eğitimde katılımcılara teorik bilgiyle birlikte

uygulama örnekleri sunulacak ve farklı raporlama örnekleri gösterilecektir.

Çocuk objektif testleri uygulayabilmek için üniversite onaylı bir objektif testler uygulayıcı eğitimi sertifikasına sahip olmak gerekmektedir. Objektif testler geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılan bilimsel testlerdir. Objektif testler, okul ortamında, hastane ortamında ve psikolojik danışmanlık merkezlerinde uygulanabilmektedir.

Objektif Testler Nedir ?

Objektif testleri eğitimi sertifika programı ile bireyi tanımak, yetenekleri ve performansı hakkında bilgi vermek ve onun gelişmeye ihtiyaç duyduğu alanları belirleyerek o alanlarda çalışmaları planlamak için psikolojik testler kullanılmalıdır. Psikolojik testler objektif ve projektif testler olarak ikiye ayrılır. Objektif testler ; standart bir puanlama ve yorumlamanın olduğu testlerdir.

Çocuk objektif testleri sertifika programı ile bu testlerin eğitimlerini vermekteyiz. Sıklıkla uygulanan objektif testler; Benton Görsel Bellek Test, Catell 2A Zeka Testi, Catell 3A Zeka Testi, , Porteus Labirentleri Zeka Testi, Good Enough Testi, AGTE, Gesell Gelişim Testi, Frostig, Peabody Resim Kelime Testi , Metropolitan Okul Olgunluk Testi , Bender Gestalt Algı Testi’dir.

Objektif Testler Eğitimi ‘ne Kimler Katılabilir ?

Objektif testler uygulayıcı sertifikasını kimler alabilir? Objektif testler eğitimi programına ;

Psikologlar, Sosyologlar, Felsefeciler, Psikiyatrisiler,
Aile danışmanları, Rehber öğretmenler, REM-RAM çalışanları, Ana sınıfı öğretmenleri, Psikolojik danışmanlar,
Özel eğitim öğretmenleri, Sosyal hizmet Uzmanları, Çocuk Gelişimi uzmanları, Pratisyen-Uzman Hekimleri,

bölüm mezunları ve öğrencileri katılabilir.

Objektif Testler Eğitimi Ne İşe Yarar ?
 Whatsapp
Objektif testler uygulayıcı eğitimi sertifikası alanlar ve mesleğin yeterliklerini sağlayanlar ;

Özel ve Devlet okullarında Özel eğitim merkezlerinde
Özel danışmanlık merkezlerinde Rehberlik merkezlerinde
Hastaneler vb. yerlerde çalışabilirler.

Eğitim İçeriği

Çocuk objektif testler uygulayıcı eğitimi İçeriği ;

Gessell Frostig Peabody Catell 2 A
Catell 3 A Kent E.G.Y Metropolitan
Bender Gestalt Good Enough Harris
Porteus Labirent Testi Benton Görsel Bellek Testi
Ankara Gelişim Tarama Envanteri

 

Bu Eğitimin Size ve Kurumunuza Kazandıracakları Nelerdir ?

Porteus Labirent Testi Catell 2-A
Catell 3-A
Good Enough Harris Testi
Ankara Gelişim Tarama Envanteri Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi Gessel Testi
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Frostig Gelişimsel -Görsel Algı Testi Benton Görsel Bellek Testi
Bender Gestalt Testi Kent E.G.Y Testi Burdon Dikkat Testi
Yukarıdaki testleri uygulayabilme ve raporlayabilme becerilerini kazanacaklardır.

Eğitim Süresi ve Şekli

Objektif testler eğitimi , internet ortamında uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Eğitim süresi 20 gündür. Eğitime ait videolar ve dokümanlar uzaktan eğitim sistemine yüklenmiş olup, katılımcılar eğitim süresi içerisinde diledikleri gün ve saatlerde sisteme giriş yaparak eğitimlerini tamamlayabilirler.
Eğitim Süresi : 20 Gün / 30 Saatlik Sertifika
EğitiŞ Whatsapp an eğitim sistemi ile internet üzerinden video ders ( A-Senkron)

Belgelendirme : Kamu üniversitesi onaylı sertifika

Objektif Testler Eğitimi Uzaktan Eğitim Nasıl Alınacak ?
-Kayıt işlemlerini tamamlayan kursiyere kullanıcı adı ve şifreleri sms ve mail yoluyla gönderilir.
-Kullanıcı adı ve şifreniz ile uzaktan eğitim platformuna giriş yapılır.
-Eğitim videoları, ders dokümanları ve sınavınız sistemde karşınıza yüklü halde gelir.
-Eğitim süresi boyunca dilediğiniz saatte giriş yapıp dersleri izleyebilirsiniz.
-Eğitim süresi dolmadan en geç 1 gün önce online sınava girilip eğitim tamamlanmalıdır.

Pazar, 25 Temmuz 2021 11:25

Bizimle çalışmak ister misiniz?

Pazar, 25 Temmuz 2021 11:24

Ödeme Bildirim Formu

Pazar, 25 Temmuz 2021 11:22

Görüş ve Öneri Formu

Cumartesi, 24 Temmuz 2021 22:40

Sistem Nasıl Çalışır?

1- Öncelikle Ödemenizi Yaparsınız

2- Psikoloğunuz/Danışmanınızdan Randevu alırsınız

3- Randevu saatinde görüşmeniz gerçekleşir.

Ayrıntılar her psikoloğun özel sayfasında yazmaktadır. 

Görüşme yapmanız için üyelik şartı yoktur. Tüm vatandaşlarımız görüşmeye katılabilir.

Cumartesi, 24 Temmuz 2021 22:31

Hakkımızda

Online Psikologlar Nedir?

 

Online Psikologlar; psikolojik hizmetlere ihtiyaç duyanlar ile mesleki yeterliliğe sahip ruh sağlığı uzmanlarını bir araya getirmek üzere tasarlanmış bir web uygulamasıdır.

Online Psikologlar, psikolojik hizmetlere ihtiyaç duyan bireyleri konumlarına göre en yakın psikologlarla buluşturarak yüz yüze terapi hizmeti sunmasının yanında, farklı konumlardaki psikologlarla online terapi aracılığı ile güven esaslı görüşme sağlayabilecekleri dijital bir platformdur.

Türkiye’nin En işleyişli Dijital Psikolog Ağı!

Online Psikologlar, psikoloji alanındaki hizmetlerin bir lüks değil ihtiyaç olduğu inancı ile, toplumdaki her bireyin ilgili hizmetlere ulaşması için gerekli altyapı ve farkındalığın oluşmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Konu ve konum odaklı bulunabilirlik sayesinde, psikolog ve danışanlar arasında bir iletişim köprüsü oluşturmak, Online Psikologlar’ın kuruluş misyonudur. Uygulama, kullanıcı dostu arayüzü ile uzmanlar için görünürlük ve danışanlar için hizmete erişebilirlik sağlayan saygın bir dijital elçi olmayı hedeflemektedir.

 

Değerleri

Online Psikologlar; psikolojik hizmetin, ruh sağlığı biliminin genel kabul görmüş etik değerlerine uygun olarak gerçekleştirilmesini önemsemekte ve uygulamanın öz değeri olarak kabul etmektedir.

Online Psikologlar; kişisel veri gizliliğini, şeffaflık ve yasal mevzuatlara uyum ilkeleri kapsamında, son teknolojiye uygun olarak tasarlanmış altyapısı ve ilgili sözleşmeler aracılığıyla sağlamaktadır.

Psikolojik desteğe ulaşımda kalite ve sürdürülebilirlik odaklı toplumsal fayda sağlamayı hedefleyen Online Psikologlar, kurumsal sorumluluk bilincine sahiptir. Bilişim ve iletişim teknolojileriyle birlikte küresel bir köy haline gelen dünyada, zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın, psikoloji alanında sunulan hizmetlerin bilinirliği ve ulaşılabilirliğinin arttırılmasını hedeflemektedir.

 

 Danışanlar için Online Psikologlar

İlgi ve ihtiyacınıza yönelik uzman desteğine erişmek için konu bazlı detaylı arama yapın!

Bulunduğunuz bölgeye en yakın uzman profillerini listeleyin!

Yüz yüze terapi randevusu ile uzmanlarla hızlı bir şekilde iletişim kurmayı keşfedin!

Online terapi sistemi ile konum farkı gözetmeden uzman desteğine erişin!

Gizliliğin esas olduğu uygulama ile kişisel verilerinizin korunacağını garanti edin!

Etik değerlere uygun olarak hizmet sağlanacağını bilin!

Canlı destek uygulaması ile her türlü soru ve sorunlarınız için Online Psikologlar’ne ulaşın!

Cumartesi, 24 Temmuz 2021 21:44

Psikolojik Testler

Psikolojidunyamiz.com ekibi olarak birebir görüşmeler esnasında psikolojik testler yapmaktayız. Testlerimiz kişiye özel olarak yapılmaktadır.

Tanım
“Psikolojik Test” kavramı günümüzde değişik anlamlarda kullanılmaktadır. Bu da psikolojik testlerin tanımını yapmayı güçleştirmektedir. Psikolojik test, temel olarak kişiye ait bir davranış kalıbının standart ve objektif ölçümüdür. Test sonuçları kişilerin davranışlarından örnekler verir ve bunu başka insanların ya da kişinin farklı zamanlardaki davranışlarıyla kıyaslama imkânı sunar. Psikolojik testler diğer bilimlerde kullanılan testlere benzer. Örneğin kandaki demir miktarı kandan örnek alınarak ölçülüyorsa, bir psikologda bir yetişkinin kişilik özelliklerini kişilik testleriyle ölçer. Psikolojik testlerde fiziksel bir özelliğin doğrudan ölçümü mümkün olamayacağı için, bu testlerdeki maddelere ve uyarıcılara verilen cevapların bireyin duygu, düşünce, inanç ve tutumlarını yansıtan davranışlar olarak kabul edilmektedir. Kısacası psikolojik testler davranışların örneklemidir ve standart koşullar altında elde edilmiştir.

Psikolojik Testlerin İşlevleri
Genel olarak psikolojik testlerin işlevi, aynı kişinin farklı durumlar karşısındaki tepkilerini ya da diğer kişilerle arasındaki farkları ölçmektir. Psikolojik testlerin ilk olarak kullanım alanı okullar ve çocuklar olmuştur. Uygulama alanında ilk yararlı olan testler zekâ geriliği alanında geliştirilmiştir. Bunu duygusal yönden bozukluğu olanlar, çocuk suçlular ve başka türden davranış bozukluğu alanları takip etmiştir. Psikolojik testlerin ikinci kullanım alanını işletmecilik oluşturmaktadır. Bunu ise kişisel olarak danışanlarda, duygusal iyilik ve etkinlik açısından yardım alma, kendini anlama ve kişisel gelişimi arttırmayı hedefleyenler takip etmektedir. Günümüzdeki kullanımı ele alındığında psikolojik testler, psikiyatrik bozukluğun tanı veya sınıflandırılmasında, sıklık açısından incelemesi, prognoz ya da yordamada kullanılmaktadır. Günlük kullanımda bu testlerin araştırmalarda da önemli işlevleri vardır. Her çeşit araştırma da bireysel farklılıkların iyi yapılandırılmış testlerle duyarlı şekilde ölçümü zorunluluktur. Bu şekilde araştırılan konuların daha objektif, geçerli ve güvenilir bir şekilde değerlendirilmesi hedeflenmektedir.

Psikolojik testin klinik alanda kullanılması için yararlı olması gerekmektedir. Yararlı olabilmesi için testi kullanacak klinisyenin bu ölçüm aracından sağlanan bilgilerinin önemini bilmesi gerekir. Testle ilgili repertuarın geniş olması klinisyene daha fazla kullanım esnekliği sunar. Değerlendirme için ihtiyaçlarına uygun olan yöntem ya da ölçüm aracını seçebilirler.

Psikolojik Test ve Ölçeklerin Türleri
Psikolojik testler farklı özellikler açısından sınıflanabilir. Ama en yaygın olan sınıflama, yetenek testleri ve kişilik testleri sınıflamasıdır. Yetenek testleri kendi içerisinde zekâ testleri ve özel gruplar için yetenek testleri olarak sınıflanmaktadır. Kişilik testleri ise, kişiliği ölçen test ve buna ilave olarak ilgi, değer ve tutum ölçekleri yer alır. Kişiliği ölçen testler ise kendi içerisinde nesnel (objektif) ve projektif testler olarak ikiye ayrılır. Beyin ve davranış ilişkisini temel alan ve farklı beyin işlevleri düzeyini ölçmeyi amaçlayan nöropsikolojik testler zeka testlerine yakın görülmektedir.

Zekâ Testleri
Her insan zekâ diye bir kavramın olduğuna inanmaktadır, fakat bu kavramın tanımını yapmak bir o kadar güçtür. Bir Fransız psikoloğu olan Alfred Binet ve arkadaşları zekânın ölçülmesine yönelik bir seri araştırma yapmıştır. Bireylerin avuç içi çizgilerinden fiziksel özelliklerine kadar çok çeşitli alanlarda ölçüm yapmışlardır. En sonunda ayrı ayrı yetenekler yerine karmaşık zihin fonksiyonlarını ölçmeyi bulmuşlardır. Bugün zeka testleri (IQ testi), bazen de zihinsel yetenek testi olarak adlandırılan bu testler, kişinin mevcut zihinsel yeteneğini değerlendirmek amacıyla geliştirilmiş standart ölçüm araçları olarak tanımlanmaktadır. Binet testleri, Wechsler zekâ testleri, Akademik yetenek testi gibi bireysel olarak uygulanan testlerin hepsi, kişinin mevcut zihinsel işlevlerini değerlendirmeyi ve onun okulda göstereceği performansı yordayacağı sayıltısına dayanır.

Bu testlerin başka kullanım alanları da bulunmaktadır: öğrenme güçlüğünü teşhis etme ve güçlü yanlar ile zayıflıkları akademik planlama yapabilmek için tanımlama; bireyde zihinsel gerilik olup olmadığını tespit etme; okullarda gerekli olan özel eğitimlerin sağlanabilmesi için parlak zekâya sahip çocukların tespit edilmesi ve nöropsikolojik değerlendirmenin bir bölümü olarak kullanılabilirler.

Zekâ testleri; dil becerileri, sözsüz muhakeme, soyut düşünme, görsel-uzaysal beceriler, dikkat ve dikkati yoğunlaştırma ve bilgi işlemenin hızı gibi zekâyı oluşturan çeşitli işlevleri içerir. Zekâ testlerinin çoğunda puanlama standart hale getirilmiştir. Sorular testi uygulayan uzman tarafından bireye okunur ve cevapları kaydedilir. Bireysel testler özellikle klinik ortamda kullanılır. Bireysel testlerden başka birçok bireye birden uygulanabilen grup zekâ testleri de vardır.

Kişilik Testleri
Kişilik testleri, nesnel (kendini bildirim/kendini değerlendirme) testler ve projektif testler olarak ikiye ayrılır. Kişilik testleri, sadece kişilik özelliklerinin ve psikolojik belirtilerin ölçümüyle ilgili testleri kapsamaz. Bunların yanı sıra duygudurum, düşünce, davranış ve güdülenmeyi, ilgi ve tutumları da içerir.

Objektif Kişilik Testleri
Objektif (nesnel) kavramı psikolojik ölçme aracının öznel değerlendirmeden uzak olduğu anlamında kullanılmamaktadır. Ölçme aracının kendisi nesneldir ve standart ölçüm, puanlama yapmak için oluşturulmuştur. Bu soru formlarında, kişiye uygun olup olmadığı açısından önemli olan davranışsal alışkanlıkları değerlendirici ifadeler bulunur. Kişilik testleri Bu testler, dışarıdan bir uygulayıcının yorum yapmasını gerektirecek öznel durumunun en direkt yoldan değerlendirilmesini sağlarlar. Bu testlerin önemli üstünlükleri çok fazla zaman almayışları ve ekonomik oluşlarıdır. Aynı zamanda bazı sınırlılıkları da bulunmaktadır. Birçok kişi okuma-yazma sorunları ya da istememeleri nedeniyle doldurmayabilirler. Hastalığın şiddeti ağır olanlar, ağır bellek ya da dikkat kusuru olanlar da bu testleri kullanamazlar. Okuma-yazma bilseler bile bu testler bireylerin eğitim düzeyi, sosyoekonomik düzeyleri ve sosyokültürel yapılarından etkilenir. Bu sebeple denk seçiminde kısıtlılıklara neden olur. Tüm bu etmenlere bakıldığı zaman bu tür testlerin güvenilirlik ve geçerliliğinden emin olmak zorlaşır ve testlerin amaçlarına yönelik farklı sonuçlara ulaşılabilir.

Bu testlerden en yaygın kullanılanlardan bazıları; Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI), Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri gibi testlerdir.

Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI): geçerliği görgül olarak saptanmış bir ölçektir. Psikopatolojiyi kolay yoldan saptama amacıyla geliştirilen envanterin, çok yönlü olarak isimlendirilmesi, birden fazla bozukluğu aynı zamanda değerlendirme özelliğinden kaynaklanmaktadır. “Doğru”, “yanlış” ve “bilmiyorum” olarak cevaplandırılan 550 maddeden oluşan ( kitap formunda 16 madde tekrarlanmaktadır, böylece 566 maddedir) bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu objektif olarak değerlendirmeyi amaçlayan bir testtir. Bu test temel olarak 3 geçerlik (yalan, sıklık, düzeltme) alt testi ve 10 klinik alt testten (hipokondriazis, depresyon, histeri, psikopatik sapma, kadınlık-erkeklik, paranoya, psikasteni, şizofreni, hipomani, sosyal içedönüklik) oluşmaktadır.

Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R): çeşitli psikiyatrik belirtileri 9 grupta, 5 dereceli likert (derecelendirilmiş) tipi bir ölçek üzerinde ölçen 90 maddeden oluşan bir testtir. Alt ölçek olarak yapılandırılan dokuz grup; somatizasyon, obsesif-kompulsif özellikler, kişiler arası ilişkilerde huzursuzluk, depresyon, anksiyete, öfke-düşmanlık, fobik anksiyete, paranoid düşünce, psikotizmdir. Ayrıca yeme bozukluğu ve diğer bazı maddeleri de toplayan ek bir alt ölçeği de bulunmaktadır. Bu test Türkiye’de çeşitli araştırmalarda kullanılmıştır.

Beck Depresyon Envanteri (BDE): bu test depresyonda görülen bedensel, duygusal, motivasyonel ve bilişsel belirtileri ölçen 21 maddeden oluşan 4 dereceli likert tipi bir ölçektir. Tanısal amaçlı değil ama depresif belirtilerin yönünü belirlemeye yönelik geliştirilen bu testin her maddesi farklı bir alanı ölçmektedir. Türkçeye uyarlanmış ve geçerlik güvenirlik çalışmaları yapılmıştır.

Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri: Spielberger’in iki faktörlü kaygı kuramına göre geliştirilmiş, iki ayrı ölçeğe sahip 40 maddeden oluşur. Durumluk kaygı ölçeği, bireyin belirli durumlarda ve belirli bir anda kendisini nasıl hissettiğini göz önüne alarak cevaplayacağı bir ölçektir. Sürekli kaygı ölçeği, bireyin nasıl hissettiği dikkate alınarak doldurulur. Türkçeye uyarlanmış ve geçerlik güvenirlik çalışmaları yapılmıştır.

Projektif Kişilik Test ve Teknikleri
Projektif (yansıtmacı) kişilik test ve teknikleri psikodinamik modelde öngörülen projeksiyon (yansıtma) savunma mekanizmasını temel alan bir değerlendirme yöntemidir. Projektif testlerin genel amacı, bireye belirsiz mürekkep lekesi şeklinde ya da çizim şeklinde bir uyarıcı vererek onun duygularını, düşüncelerini ve fikirlerini cevaplarına yansıtmasını sağlamaktır. Burada sayıtlı, uyarıcıların yapılandırılmamış olmaları sebebiyle, bireyin vereceği tepkilerin birincil olarak bilinçdışı süreçlerden kaynaklanacağı ve güdülenme, gerçek tutum ve davranış biçimlerini göz önüne sereceğidir. Projektif teknikler dolaylı bir yöntemdir ve bireyler cevapların önemini bilmemektedirler. Objektif testlerin aksine “evet” , “hayır” şeklinde sınırlı cevaplar yerine tam bir özgürlük vardır. Birey istediği cevabı verebilir. Bu testlerde uyarıcılar tam olarak belirlenmemiştir. Bu şekilde bireyin uyarıcıyı kendine göre değerlendirip, kendi duygu ve düşüncelerine uygun olarak yansıtacağı hedeflenmiştir. Bu testlerin bireyin uyarıcılara farklı ve özgür cevap vermesi cevapların istatistiksel olarak değerlendirilmesini, güvenirliğinin saptanmasını ve nesnel olmasını zorlaştırır. Burada örnek olarak birkaç projektif testten söz edilerek sınıflandırmaya girilmeyecektir.

Rorschach Testi: Psikiyatrist Heman Rorschach tarafından geliştirilmiş, belirsiz ve neredeyse simetrik mürekkep lekelerinden oluşan test sırasıyla verilmesi gereken 10 karttan oluşmaktadır. Kartlardan beşi( 1,4,5,6,7’nci kartlar) siyah, ikisi ( 2 ve 3’üncü kartlar) kırmızı ve siyah, üçü de (8,9,10’uncu kartlar) çeşitli pastel renklerden oluşmaktadır. Uygulamada Rorschach testi bu işte yetiştirilmiş tecrübeli bir psikolog tarafından verilmelidir. Testör bireyle gerekli ilişkiyi kurduktan sonra kartları birer birer göstererek, mürekkep lekelerinde neler gördüğünü, nelere benzettiğini sormalıdır. Bireyin verdiği yanıtları yazarak, her kartta verdiği ilk tepkinin ortaya çıkma süresi ile o teste harcadığı süre not edilir. Böylece bireyin her kartta serbest çağrışım süreçleri alındıktan sonra ikinci kısma yani sorgu kısmına geçilir. Testin bu bölümünde ise, ilk bölümde verdiği yanıtlar bireye tek tek hatırlatılarak bunları lekenin neresinde gördüğü, resmin hangi özelliğinin algısını etkilediği sorulur ve bunlarda özel çizelgeler üzerine kaydedilir. Test sonucunda elde edilen kayıt protokolü uygulama sonrasında yer (nerede?), belirleyici (nasıl?), İçerik (ne?), orjinallik kategorilerine göre puanlanır. Puanlama ardın yorumlamaya geçilir. Testin yorumu büyük ölçüde eğitim ve deneyime dayanır.

Tematik Algı Testi (TAT): Murray ve Morgan tarafından geliştirilen bu test, üzerinde genellikle insan figürlerini içeren ve hikâye oluşturmaya uygun 30 adet karttan oluşur. Kartların her biri farklı kişisel ve kişiler arası güdülenmeyi uyarabilecek özelliktedir. Bu kartlardan yaklaşık 10 tanesi uygulanacak olan bireyin yaş, cinsiyet ve olası sorununa bağlı olarak seçilir. Bireyden her kart için konusu olan bir hikâye anlatması istenir. TAT’nin mantığında bireyin hikâye anlatırken hikâyedeki kahramanla özdeşim yapması ve bu kahramana atfettiği duygu ve düşüncelerin kendi duygu ve düşüncelerini yansıtmasıdır. Hikâyelerin hepsi göz önüne alınarak bireyin genel tutumları ( anne-baba, otorite figürleri, başarı v.s), değerleri( dine karşı, insanlara karşı v.s), duyguları hakkında bilgilere ulaşılabilir.

TAT’nin çocuklara uygulan formu Çocuklar için Tematik Algı Testi (CAT)’dir. Bellak(1993) tarafından geliştirilmiştir. Bu testin 10 karttan oluşan bir serisinde insan diğerinde ise hayvan figürlerinin karikatürize edilerek oluşturulmuş iki ayrı versiyonu geliştirilmiştir. Bu testte psikoseksüel gelişim dönemlerindeki temel çatışmaları yansıtacak figürler kullanılmıştır. 3-10 yaşlar arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.

Cümle Tamamlama Testleri: sözel kategorideki projektif tekniklerden klinik kullanımda en fazla kullanılanı cümle tamamlama testleridir. Bu testlerde uyaranlar çeşitli yerleri yarım bırakılan cümlelerdir. Bu cümlelerde verilen uyaranlar genellikle bireyin kişiliği ve kişilerarası ilişkilerine dair bilgilerin çoğunlukla yansıtma mekanizmasını kullanarak elde edilir. Bu testlerden en sık kullanılanlar Rotter Cümle Tamamlama Testidir.

Çizim Testleri: Projektif tekniklerin görsel uyarı kullanılmayan bir değişik türüdür. Temel mantığı bireylerin yaptığı her tür serbest çizimde kişiliklerinin, kişilerarası ilişkilerinin ve güdülerinin bir yansıtmasını yapmalarıdır. Boş bir kâğıt ve kalem verilerek uygulama yapılır. Bireyin uygulaması esnasında uygulayıcı gözlemlerini not eder. Çoğunlukla çocuklara ama yanı sıra yetişkinlere de kullanılabilen bir testtir. “Bir insan çiz”, “ev-ağaç-kişi çiz”, “aile çiz” versiyonları vardır.

Nöropsikolojik Testler
Nöropsikolojik testler birçok amaca hizmet etmektedir. Bunlardan en temeli hastanın yakınmalarının psikolojik nedenlere mi, yoksa beyindeki bir hasar ya da bozukluk sonucu mu ortaya çıktığının belirlenmesidir. Bir diğer kullanım alanı ise beyin hasarının yaygın ya da bölgesel olup olmadığını belirlemek ve hangi fonksiyonların ne derecede etkilendiğini tespit etmektir.

Genel yetenek, algısal ve algısal-motor performans, dil fonksiyonlar, bellek, problem çözme, dikkat ve dikkatin yoğunlaştırılması, davranışların esnekliği, reaksiyon zamanı ve yönelim değişik testlerle ölçülebilmektedir. Bu testler tek tek kullanılabildiği gibi bataryalar halinde de kullanılabilir. Örneğin Halstead-Reitan ve Luria-Nebraska Bataryaları.